Benefiti u svakodnevnici

Život u pokretu i fizička aktivnost omogućuju zdrav duh u zdravom tijelu. Bavljenjem sportom, borilačkom vještinom (u našem slučaju – samoobranom) ili kakvom rekreacijom poboljšavaju se psihofizičke sposobnosti. Krav Maga donosi višestruku korist u svakodnevni život.
Prvo, riječ je o samoobrani. Ono što je osnovno – bit ovog sustava – sigurnost je polaznika. Trenirajući tehnike samoobrane, stječu se znanje i sposobnosti koje su primjenjive u krajnjoj nuždi kad vam se život ili zdravlje nalaze u opasnosti. Kako se obično naglašava, nije riječ isključivo o samoobrani, već i o mogućnosti da zaštitite bližnje ili druge koji su u opasnosti. Drugo, što je usko vezano uz samo treniranje, povećavate fizičku snagu, kondiciju, izdržljivost, ubrzavate reflekse i sl. Sve su te karakteristike bitne za zdravlje, ali su važne i u slučaju sukoba. Posebno ako / kad se na vas namjeri fizički dominantniji napadač.

Nadalje, često se naglašava važnost mentalnog i taktičkog aspekta treninga. Krav Maga Global organizacija odnedavno je uključila program Boardroom Warriors. Tako se uči menadžere i poslovne ljude kako se nositi sa stresom uzrokovanim na radnom mjestu i poslom kojim se bave. Treba li se uopće naglašavati da jednim dobrim treningom, pošteno oznojeni, možete prebrisati stres cijelog radnog dana, pa čak i tjedna? Fizička aktivnost dokazano djeluje pozitivno na obavljanje složenih svakodnevnih zadataka. Ako se pogleda šira slika, onda se mora spomenuti i očigledno jače samopouzdanja kod polaznika. Ovo je uistinu specifično za Krav Maga, iako je prisutno u svim borilačkim sustavima. Saznanje da ste fizički i mentalno spremni odgovoriti stvarnoj opasnosti, bez kompromisa i smrzavanja, jedna je od najvećih prednosti Krav Maga sustava.

Nedavno se u grupu priključila žena koja se doslovno tresla od straha kad je primila u ruku gumeni nož i trebala napasti partnera. Ipak, poslije mjesec dana redovitih treninga, bez straha se hrva i nadjačava s dečkima dvostruko većima od sebe. I uživa u svakoj sekundi treninga. Svaki instruktor iz našeg sustava ima barem jednu takvu priču.

Osim toga, disciplina koju prihvatite samim upisom u grupu i predanost treninzima već od prvih tjedana utječu na podizanje samopouzdanja i fizičkih sposobnosti. Već je spomenut učinak smrzavanja, a Krav Maga svojim specifičnim sustavom obuke stavlja upravo na njega naglasak. Stres se uklanja, nosi se s njim i reagira se unatoč njemu pa se zato poboljšava snalaženje u svakodnevnim izazovima.

Krav Maga se izdvaja od borilačkih vještina i sportova. Pristup podučavanja usmjeren je polaznicima koji se spremaju za stvarne životne uvjete, za realne opasnosti ponajviše prisutne u urbanim sredinama. Bez obzira na to što se treninzi održavaju u kontroliranim uvjetima, oni su prilagođeni realnim opasnostima u životnoj sredini koja nas okružuje. To je ono što kolokvijalno nazivamo „ulicom“. Uz dužno poštovanje prema tradicionalnim sportovima i vještinama koje dakako imaju svojih komparativnih prednosti, ali su primarno usredotočeni na pravila, borbe i ponašanja. Krav Maga ne negira ta pravila, ali na prvo mjesto stavlja sigurnost, zdravlje i život. Pod svaku cijenu i pod bilo kojim uvjetima! Nema ringova, nema sudaca, nema pravila, nema milosti – to je moto Krav Maga. Ako ste u opasnosti, gađajte gdje je najmekše i gdje najviše boli, udarajte sa svime što vam dođe pod ruku. Možemo reći da takvim pristupom, u mentalnom smislu, ne treniramo samo borce, već ratnike. Cilj nije pobijediti, već preživjeti.

Benefiti se nastavljaju, a može se kasnije govoriti i o drugim detaljima koji su u ovom članku preskočeni. Primjerice, detaljnije se može razglabati o disciplini koja se treningom uči (prema instruktoru, treningu, kolegama polaznicima, samome sebi). Dalje, kakvi su efekti spoznavanja samih sebe, vlastitih ograničenja i prednosti? Kako prepoznati opasnost? Pronaći rješenje mirnim putem ili fizičkim sukobom?

Ako želite naučiti više, vjerojatno je ipak najbolje da počnete s treningom.