Krav Maga

Krav Maga obučava samoobranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja.

Više o Krav Maga

Krav Maga je metoda samoobrane koja se temelji na učinkovitosti i brzini. Često se smatra sportom, no to je krivo. Naime sve ono što je u sportu zabranjeno u Krav Maga je dozvoljeno. Budući da je cilj Krav Maga spašavanje života pod svaku cijenu, što znači da nema nikakvih pravila ni ograničenja.

Mnogi se začude kada čuju ime Krav Maga, što je zapravo i očekivano, budući da dolazi iz Izraela. U prijevodu s hebrejskog znači „kontaktna borba“. Označava borbu „prsa o prsa“, tj. borbu gdje je osoba u neizbježnoj situaciji u kojoj se mora boriti za vlastiti život na sve moguće načine. Obrana u takvim situacijama bez treniranja vrlo je teška, ali s pravilnim treniranjem sve je moguće. Tako se na treninzima uče obrane od gušenja i prijetnja nožem, koji su ujedno najčešća vrsta napada na ulici.

DETALJNIJE

Detaljno se obrađuju obrane, korak po korak, kako bi ušle u mišićnu memoriju da u takvim slučajevima osoba refleksno reagira i obrani se. Uče se još mnoge obrane poput hvatova za majicu, kosu, obrane od prijetnji pištoljem, raznih nasilnih i neočekivanih situacija poput napada u grupama i slično.

Ništa od toga ne bi vrijedilo da se na treninzima ne uspostavlja „pravi“ mentalitet. Na tome se puno radi da bi osoba shvatila da ona sama može utjecati na mnoge stvari. Ne samo u životno opasnim situacijama nego i u svakodnevnom životu. Naučiti biti mirne glave i promisliti, a ne reagirati impulzivno, u afektu.

Krav Maga pokriva sljedeće teme:

Predostrožnost, prevenciju, izbjegavanje i odstupanje.

Bacanja i padove u svim mogućim uvjetima, pravcima i kutovima.

Napade i kontranapade, izvedene na sve moguće distance, domete, kutove, pravce i ciljeve te izvedene iz svih mogućih položaja.

Uporabu svih mogućih uobičajenih predmeta i prostora u obrambene svrhe.

Obranu od nenaoružanih napada: udaraca rukama, nogama i ostalim dijelovima tijela.

Obranu od svih mogućih prijetnji i napada nožem, oštrim predmetima, palicama, tupim predmetima i obranu od svih vrsta vatrenog oružja.

Obranu od jednog ili više napadača u svim tjelesnim položajima uključujući zatvoren ili otvoren prostor; u hodniku, na stubištu, u automobilu.

Fizičku i mentalnu kontrolu i razoružavanje.

Struktura i ustroj

Krav Maga priprema polaznike obuke da funkcioniraju u svim uvjetima i scenarijima, u svakom borbenom okruženju, ovisno o njihovim potrebama, riziku s kojim se susreću i opisu radnog mjesta. Sadrži specijalni pristup, taktiku, tehniku, teme, drilove i metode za različite sektore: civile, pripadnike policijskih snaga, zatvorsko osoblje i stražare, vojsku, osoblje osiguranja, osoblje za blisku zaštitu, obavještajne agente, antiterorističke jedinice, specijalne jedinice itd. Ona omogućava i donosi tehnički, taktički, fizički i mentalni napredak i poboljšanje. Sustav se sastoji od tri zasebne, ali integrirane komponente:

Self-defense techniques – jezgra svih programa unutar sustava, polaznike se uči kako se obraniti od svih vrsta napada.

Hand to hand combat – napredni nivo učenja, koji podrazumijeva dobro poznavanje tehnika, a bazira se na mogućnostima prilagodbe u borbi, korištenju različitih taktika i dosezanju mentalnog stanja borca.

3rd party protection – zaštita druge osobe, konkretno svojih bližnjih ili drugih u opasnosti, obuhvaća gore navedene komponente uz naglasak na zaštiti drugih, kao i na vlastitoj sigurnosti.

Pristup i tehnike

Krav Maga je horizontalan sustav, s jedinstvenim i logičnim pristupom. Laka je za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instiktivno, te se praktično može upotrijebiti u stresnim uvjetima. Neke od važnijih komponenata Krav Maga jesu jedinstvena pedagogija, metodologija i način obuke.

Krav Maga Global

Krav Maga Global danas je priznata kao najprofesionalnija i međunarodno aktivna KM organizacija u svijetu s daleko najvećim brojem profesionalaca i civila koji treniraju u sustavu.

Krav Maga Global (KMG) organizaciju osnovao je Eyal Yanilov 2010. godine. Idejno je osnovana kao globalna mreža za širenje Krav Mage u cijelom svijetu, s boljom organizacijskom strukturom od prijašnjih federacija, dok je istovremeno zadržana najviša kvaliteta treninga.

Pod Eyalovim nadzorom KMG djeluje kroz rad visokokvalificiranih i obučenih instruktora okupljenih u „Global“ i „International“ timovima koji su odgovorni za edukaciju novih Krav Maga instruktora, održavanje ekskluzivnih radionica i seminara te specijaliziranih instruktorskih tečajeva diljem svijeta.

Dodatne
informacije

Sjedište KMG-a nalazi se u Izraelu i vode ga profesionalci po uzoru na najmodernije organizacije.

Brojni vojni i policijski sustavi u svijetu prihvatili su Krav Magu kao dominantan sustav obrambenih taktika i samoobrane i koriste usluge KMG-a u svojoj obuci.

KMG ima podružnice (federacije) u preko 60 zemalja diljem svijeta s više od 1000 licenciranih i kvalitetno obučenih instruktora.

KMG sa svojim jedinstvenim sustavom podučavanja i kvalitetnim instruktorskim kadrom pruža svojim klijentima i polaznicima obuke najvišu razinu znanja, edukacije i iskustva koja je trenutačno dostupna.

Instruktorska obuka za podučavanje civila i specijalizirani instruktorski programi za profesionalce provode se prema najvišim standardima, čime se garantira kvaliteta svim krajnjim korisnicima.

KMG pruža podršku svim svojim polaznicima, instruktorima, voditeljima škola i regionalnim organizacijama kroz znanje, iskustvo, materijale i razumijevanje utjecaja KM u dodiru s nasiljem, kao i u vođenju škole ili grupe za treninge.

Osnivač: Imi Lichtenfeld

Osnivač Krav Mage Imi Lichtenfeld rođen je u Budimpešti, a odrastao u Bratislavi u Slovačkoj. Još kao mlad bavio se različitim sportovima. Počeo je s plivanjem, a zatim gimnastikom, hrvanjem i boksom. Godine 1928. postaje juniorski prvak Slovačke u hrvanju. Sljedeće, 1929. godine, uzima titulu prvaka u seniorskoj kategoriji, a iste godine postaje nacionalnim šampionom u boksu i gimnastici. Vremenom se usredotočio posebno na hrvanje, kojim se bavio kao natjecatelj i trener.

Sredinom 30-ih godina 20. stoljeća prilike u Bratislavi i Europi počele su se mijenjati. Javljaju se fašističke i antisemitske grupe koje su imale za cilj protjerivanje lokalne židovske zajednice. Spletom okolnosti Imi postaje vođa grupe mladih Židova, uglavnom sportaša, koja je imala ulogu sprečavanja napada i zaustavljanje upada antisemitskih bandi u lokalne židovske četvrti.

DETALJNIJE

Zbog svojih aktivnosti i zbog pritiska antisemita na lokalnu vlast, Imi je 1940. godine bio prisiljen napustiti dom i obitelj. Ukrcao se na zadnji brod koji je izmakao iz ruku nacista na putu ka Izraelu, tadašnjoj Palestini. U međuvremenu Imi napušta brod i njegov put traje pune dvije godine. Po dolasku u Palestinu, pridružuje se židovskom oslobodilačkom pokretu Haganah, koji se borio za državu Izrael.

Godine 1944. počinje s fizičkom pripremom boraca, kao i s obukom u plivanju, hrvanju, te uporabi i obrani od noža. Tijekom tog razdoblja Imi je obučavao brojne elitne jedinice Haganah i Palmacha (udarne snage Haganah i prethodnice specijalnih jedinica IDF-a), uključujući i Pal-Yam, kao i veliki broj pripadnika policije. Nakon stvaranja države Izrael 1948. godine i ustroja Izraelskih Obrambenih Snaga IDF, Imi je postavljen za Glavnog instruktora fizičke pripreme i Krav Mage u IDF-ovoj Školi Borbene Obuke. U IDF-u je služio oko 20 godina i tijekom tog razdoblja razvio i uobličio jedinstvenu metodu samoobrane i goloruke borbe.

Po završetku aktivne službe, Imi modificira Krav Magu za potrebe civila. Formira metodu koja odgovara svima, bez obzira na spol i starost. Metoda je namijenjena svima kojima je potrebna radi spašavanja života ili preživljavanja s minimalnim ozljedama, bez obzira na pozadinu napada. Kako bi proširio svoj sustav, Imi otvara dvije škole, jednu u Tel Avivu i drugu u Netanyi. Putuje i obučava po Izraelu i svijetu. Osobno nadgleda i kontrolira razvoj treninga.

Na kraju, učitelj, borac i prije svega veliki čovjek, Imi umire 9. siječnja 1998. godine, a svoju misiju o širenju tehnika Krav Maga predaje svom najboljem studentu i nasljedniku Eyalu Yanilovu.

Glavni instruktor: Eyal Yanilov

Eyal Yanilov rođen je 1959. godine, a Krav Maga je učio od osnivača Imija Lichtenfelda, čiji je najbliži asistent i učenik bio od početka 80-ih. Krav Magom se bavi od 1974. godine i trenutno je najstariji instruktor. Gospodin Eyal jedini je s najvišim rangom koji mu je dodijelio Imi (majstorski nivo 3 / ekspert nivo 8) i nositelj je jedinstvene diplome ,,Founder’s diploma of excellence”.

G.Eyal dugo je bio asistent u školi g. Elija Avikzara. Poslije nekog vremena, Imi ga je postavio za predsjednika odbora Krav Maga društava. Eyal je bio zadužen za pripremanje i ažuriranje nastavnog plana i programa Krav Mage. Na tom mjestu dobio je zadatak da u sustav uključi najnovija dostignuća, akumulira nova znanja te radi na prilagođavanju tehnika i primjeni najnovijih metoda treninga. Na početku 80-ih počeo je podučavati u inozemstvu. Od tada je Eyal održao brojne instruktorske tečajeve širom svijeta, pod vodstvom Izraelskog ministarstva obrazovanja. 

DETALJNIJE

Eyal i njegovi najnapredniji učenici rade kao regionalni direktori u svojim zemljama, a ključna su snaga u širenju Krav Maga učenja po svijetu. G.Yanilov trenutno se nalazi na funkciji predsjednika i glavnog instruktora u organizaciji Krav Maga Global. Na tim položajima zadužen je za razvoj, definiranje i širenje sustava. Eyal Yanilov diplomirao je na odjelu za trenere i instruktore Wingate Instituta za sport i fizičku kulturu, a također ima i diplomu elektroinženjera. Godinama je obučavao borce elitnih jedinica te specijalnih i antiterorističkih timova. Predavao je na koledžu za instruktore fizičkog obrazovanja.

Od ranih 80-ih Eyal obučava široku lepezu ljudi na različitim trening-seminarima i tečajevima. Obučavao je tako civile koji su željeli naučiti samoobranu, vojne i policijske jedinice, osoblje kazneno-popravnih ustavnova, specijalne jedinice, SWAT timove i druge osiguravajuće službe širom svijeta. Specijalizirao se u kvalitativnom podizanju borbenih sposobnosti i opće fizičke spreme osoblja u tim grupama. Eyalov je glavni cilj danas: obrazovanje budućih instruktora širom svijeta. Rado podržava svaku takvu inicijativu.

Krav Maga Hercegovina

Krav Maga Hercegovina je organizacija u Bosni i Hercegovini, koja djeluje u sustavu svjetske organizacije Krav Maga Global iz Izraela i okuplja sve Krav Maga centre na području Hercegovine. Osnovani smo 2013.godine u Čitluku i ubrzo se počinjemo širiti i u druge gradove na području Hercegovine. Iako se 6 godina ne čini puno, dug je bio put od otvaranja prvih dvorana i formiranja prvih grupa, do školovanja najnovije generacije instruktora.

Sustav se razvijao na globalnoj razini, a na lokalnoj smo pratili trendove, pa danas imamo specijalizirane treninge za djecu i žene, te samostalnu organizaciju koja je uzor mnogima. Naša misija je pružiti ljudima alate za obranu i nadahnuti one koji mogu zaštititi druge, potaknuti ljude da treniraju i da stvaraju zdrave navike kako bi naše okruženje bilo sigurno i vitalno. S našim jedinstvenim sustavom i kvalificiranim instruktorima, Krav Maga Hercegovina klijentima i polaznicima pruža najvišu razinu znanja, obrazovanja i iskustva koji su dostupni danas.

Organizacija podupire svoje polaznike, instruktore, podružnice s najnaprednijim znanjem, materijalom i razumijevanjem koncepta sustava KM i srodnih predmeta u upravljanju klubova Krav Maga.

Igor Rajić

INSTRUKTOR

Igor je postao instruktor 2013. godine i trenutno se nalazi na funkciji predsjednika i glavnog instruktora u organizaciji Krav Maga Hercegovina. Na tim položajima zadužen je za razvoj, definiranje i širenje sustava.

 

Ivan Milanov

INSTRUKTOR

Ivan se metodom samoobrane Krav Maga bavi od 2016. godine, a 2019. godine uspješno prolazi GIC, te počinje raditi kao Krav Maga instruktor. Odgovoran je za razvoj i provedbu programa Krav Maga Kids & Teens.

 

Mile Vrančić

INSTRUKTOR

Mile je student Kineziologije. Od rane mladosti se bavi borilačkim sportovima kao što su: MMA, Kickboks i Boks. Krav Magom se počinje baviti 2016. godine. Instruktorsku obuku završava 2020. godine, u Zagrebu. Zadužen je za rad s djecom od 5 do 15 god.

 

Trening za svakoga

{

Jako mi se svidio trening, najprije smo vježbali kondiciju, a potom i tehnike samoobrane. Mislim da je trening pogodan za svakoga, jača disciplinu i samopouzdanje i izvrstan je ispušni ventil za sve nas s viškom energije.

- Ana Marić

Zadovoljni polaznici

Nešto najbolje što sam mogla uraditi za sebe je upisati se na Krav Maga. Svima bih preporučila isto. Nemojte razmišljati, nemojte tražiti izgovore samo to učinite.

-Marija Bošnjak

Sve pohvale za vještinu, disciplinu i ponašanje. Čast mi je biti član kluba kao i dio tima. Trener je učitelj, prijatelj i osoba s velikim duhom. “Bilo je odlično” mala je ocjena. Treba doći i doživjeti.

-Drago Matić

Imate pitanje?
Pošaljite upit.

Popunite formular i pošaljite nam upit, a mi ćemo Vam odgovoriti u što kraćem mogućem roku.

Nisam osuđivan/a i protiv mene se ne vodi kazneni postupak. Psihički i fizički sam sposoban/na za obavljanje treninga i nemam namjeru iskazivati nasilničko ponašanje.

3 + 15 =

Krav Maga Hercegovina na društvenim mrežama.

Svakodnevno, na društvenim mrežama, objavljujemo naše aktivnosti i novosti iz Krav Maga svijeta.

Pogledajte video uratke na našem YouTube kanalu.

Pretplatite se na Newsletter

Primajte besplatno na e-mail najave događaja, treninga, novosti iz ponude, akcije i posebne pogodnosti.