Biti instruktor

Naizgled je lako biti instruktor. Pojavite se, otvorite dvoranu, održite trening, ljubazno se nasmijete i stvar je gotova. Prilično izravno i jednostavno, zar ne? Slično je i ako ste polaznik. Dođete na vrijeme, malo se oznojite, presvučete i vidimo se za nekoliko dana. Postoji jedna sitna razlika između instruktora i polaznika. Ne odnosi se na sve i nije pravilo, ali postoji.

Polaznik može spremiti svoje stvari, napustiti dvoranu i ne mora sljedećih nekoliko dana razmišljati o treningu. Instruktor nema taj luksuz. Ako ste instruktor i ne nosite svoj posao doma, tu nešto ne štima.

Naizgled je lako biti instruktor. Ali samo naizgled. Kao instruktor imate širok raspon obaveza. Svaka je jednako važna, od običnog čišćenja dvorane do organizacije velikih seminara. Na primjer, treninzi ne nastaju ni iz čega. Potrebna je priprema. Često se ne priprema samo jedan trening, već cijela serija treninga, a to se planira tjednima unaprijed. Naravno, ono što je tema na pojedinom treningu često ovisi i o neplaniranim događajima. No, planiranje je ključno. Priprema je ključna. Ona ponekad zahtijeva sate i sate posla. Treba proučiti materijale, zapisati i razraditi važne detalje, ponoviti tehnike, trenirati s kolegama… I najvažnije – učiti. Uvijek učiti nešto novo. Samo tako možemo očekivati prave rezultate. Sve navedeno, samo je dio posla instruktora. Krav Maga kao sustav zalazi u iznimno osjetljivo i ozbiljno područje naših života. Sigurnost pojedinca, zdravlje, a ponekad i život, mogu biti ugroženi u bilo kojem trenutku u danu. Iz tog je razloga nužan i ozbiljan pristup.

Polaznike se također potiče da rade na sebi i izvan onih 90 minuta treninga u grupi. Bilo da se radi o ponavljanju tehnika ili možda o dodatnom kondicijskom treningu, važno je uvijek raditi na osobnom napretku. Dosta je polaznika koji treninge shvaćaju ozbiljno. Manji je broj onih koji su spremni uložiti dodatno vrijeme u vlastitu obuku. Mnogo toga naučenog u dvorani, može se lako vježbati i kod kuće.
Sljedeći je primjer trivijalnost u odnosu na cjelokupnu sliku, ali svejedno ga uzmimo u obzir. U prvih se godinu dana treniranja razvijaju osnove, što uključuje gušenja i udarce te obrane od istih. Već kratkim samostalnim vježbanjem može se mnogostruko unaprijediti navedene tehnike, a to na kraju može značiti razliku između prolaska ili pada na polaganju. Ili vam se može dogoditi da ste kondicijski slabi, pa se ispušete daleko prije kraja testiranja. Trivijalno? Prosudite sami. Ako instruktor stalno upozorava na iste pogreške, pokušajte dati sve od sebe da ih ispravite. Bit ćete mu zahvalni kad eliminirate tu prepreku. Vrijeme koje je potrebno ne mora biti dulje od zagrijavanja na treningu, a može uvelike koristiti. Cijena napretka nije visoka.

Slobodno pitajte instruktora kako popraviti detalje. On(a) je tu da vam pomogne savjetima i uputama kako samostalno vježbati. Da se razumijemo, ako treninge u grupi nećete shvaćati ozbiljno, sav trud koji uložite doma neće vam puno značiti.
Krav Maga nije samo intuitivna, pa da se zbog toga lako uči. U KMG-u postoji proces podučavanja koji učenje čini lakšim te time polaznicima osigurava najbolju moguću obuku. Ne govorimo tu samo o razvijanju jednostavnijih tehnika prema zahtjevnijima. To je normalno i podrazumijeva se, što god vi učili ili trenirali. Sustavno se radi na tehničkim, fizičkim, taktičkim i mentalnim sposobnostima. One se razvijaju unutar kurikula, u kontroliranim uvjetima, ali da budu primjenjive u stvarnosti.

Ulica nema pravila, nema ringa, sudaca niti skupljanja bodova i nikad ne možete znati što slijedi. Udarac u lice, primjerice, iznenadan je, a sigurni ste u obranu tek kad ste se vratili u sigurni dom. Osim pravilne tehnike, važno je da se ne smrznete u opasnoj situaciji, da budete svjesni okoline i drugih mogućih opasnosti te da imate dovoljno snage za odbijanje napada, čak i ako je napadač fizički jači od vas. Svaki segment treninga i svaki naredni trening pomažu vam da izgradite sposobnosti o kojima jednog dana može ovisiti Vaša sigurnost ili sigurnost bližnjih.

Dakle, kako biti dobar instruktor, kako biti uspješan polaznik? Odgovor je – respekt! Poštujte proces podučavanja. Poštujte proces učenja. Ako je potreban dodatan trud, uložite ga, radite na sebi. Dajte si vremena, ne možete sagraditi kuću preko noći. Osigurajte si dobru bazu, dobre temelje i gradite na tome. Budite predani i rezultati će doći brzo. I još jedna jako važna stvar… Zabavite se. Put je jednako važan kao i cilj. Uživajte u njemu, stvorite nova prijateljstva, družite se. Krav Maga može utjecati na život i više nego biste u početku mogli zamisliti. Samo trebate biti otvoreni za nova iskustva.