Kako nas navike mogu dovesti u opasnost

Kada je riječ o vlastitoj sigurnosti, na puno stvari možemo utjecati vlastitom mentalnom spremnošću. Kroz Krav Maga treninge i seminare naglasak je primarno na prevencijskom ponašanju i svjesnosti, a ako nije moguće koristimo tehnike samoobrane. No da bi uspješno spriječili napad, jedna nas “navika” ugrožava svakodnevno, a svi ju imamo…

Prirodna reakcija na opasnost je izbjegavanje opasnosti. To znači da ukoliko primijetite opasnost (u ovom slučaju napadača) urođena reakcija svakog čovjeka bit će izbjegavanje te osobe/situacije/mjesta, pokušaj prevencije, a ako nije moguće onda razriješiti napad što prije. Ipak, da bi spriječili i izbjegli napad na vrijeme, potrebno je biti svjestan/na situacije i reagirati na vrijeme, a u tome nam najviše smeta automatizacija naših radnji.

Svakodnevno ulaziš u vlastiti haustor, parkiraš auto u javnoj garaži, ulaziš u lift ili prolaziš istom ulicom, istim prolazom i nakon nekog vremena uopće više ne primjećuješ što se nalazi okolo. To su prostori na koje smo navikli, prostori na kojima ne očekujemo napad niti ih smatramo “kritičnim zonama”, to su javna mjesta na korak do mnoštva ljudi, a daleko od središta pozornosti, gdje ljudi cirkuliraju, ali je i moguće ostati sam(a) s napadačem. To su mjesta gdje me nitko neće napasti jer prolazim tu stalno, znam tu ulicu, znam svoju zgradu – ili bar tako mislim…

Automatizam naših akcija čini nas manje svjesnima okoline, možda čak i ignoriramo prostor i ljude oko sebe dok tamo prolazimo. Svakodnevno svjesno radimo radnje koje nam ometaju pozornost, baš takve radnje čine nas ranjivima i nespremnima reagirati, a napadač to uspješno planira i koristi protiv nas.

Najčešće napadače koji koriste takve prostore nazivamo “predatori”.

Koje su karakteristike takvih napadača?

>> Predator želi postići neki resurs ili vlastito zadovoljstvo ne birajući sredstva.
>> Predatoru smeta pozornost i buka, on može napadati u javnim mjestima, ali mu je cilj što prije premjestiti žrtvu na tiše i mirnije mjesto.
>> Predator može biti osoba koju poznajemo osobno ili iz viđenja, a može biti i nepoznati napadač koji je žrtvu odabrao nasumično, prema mjestu pogodnom za napad.
>> U slučaju kada je predator poznata osoba, on je tu osobu odabrao jer je svoju pažnju usmjerio na nju. Koristi automatizaciju radnji i prati navike žrtve kako bi iskoristio manjak pozornosti i trenutak pogodan za napad.
>> Svoj napad može započeti kraćom komunikacijom, naizgled pristojnim pomaganjem, laskanjem ili flertom, stječe povjerenje da bi postigao cilj.

Autorica teksta: Irena Hranjec, instruktorica Krav Maga centar Zagreb