Krav Maga – naučene lekcije IDF-a

Od nastanka moderne države Izrael 1948. godine pa do današnjeg dana, situaciju na tom vrlo nemirnom području možemo opisati kao trajno stanje latentnog rata. Tko god posjeti Izrael, prvo što uočava su naoružani vojnici na ulicama. Situacija u kojoj vojska obavlja sigurnosno-policijske poslove u zapadnom svijetu nazivamo Izvanredno stanje.

Međutim, za građane Izraela to je svakodnevnica na koju se nitko više ne obazire. Mnogi vojno-politički stručnjaci tvrde da vojne postrojbe nisu odgovarajuće sredstvo za obavljanje sigurnosno-policijskih poslova. Isti smatraju da je naoružani vojnik na ulicama modernih urbanih središta poput slona u tvornici stakla. Nezgrapan, nedovoljno fleksibilan, odnosno prekrut prilikom kontakta s lokalnom civilnom populacijom za razliku od policijskog službenika koji ipak ima bolje socijalne vještine za obavljanje takvih vrsta zadaća. Pa ipak, kada vidimo pripadnike IDF-a na izraelskim ulicama, nameće se zaključak da to djeluje učinkovito.

Zašto je to tako? Kako to da naoružani francuski vojnik na ulicama Pariza izgleda tako neprimjereno dok naoružanog vojnika IDF-a na ulicama Jeruzalema skoro nitko ni ne zamjećuje? Manji pokušaji terorističkih napada su svakodnevna pojava u Izraelu o kojima nitko osim lokalnih medija više ni ne izvješćuje ali upitate li bilo kojega stanovnika Izraela osjeća li se nesigurno ili u strahu, većina će odgovoriti niječno.

Međutim, nije to baš tako izgledalo prije par desetljeća…

Dugi niz godina od nastanka Izraela krajem 40-ih godina prošlog stoljeća, vojnik IDF-a je bio izložen velikim izazovima. Od njega se očekivala humanost u postupanju s palestinskom manjinom ali istovremeno se tražilo da predstavlja stup sigurnosti u svom djelokrugu. U početku se vojnik baš i nije snalazio u nametnutim zadaćama. Različite terorističke skupine su ciljano naglašavale svaku uporabu sredstava prisile IDF-a nad palestinskom manjinom te to koristili u propagandne svrhe s ciljem dizanja pobune lokalne manjine protiv izraelskih vlasti. Međutim, problemi su uočeni, naučene lekcije prepoznate te uspješno implementirane kroz razne specijalizirane obuke kroz koje je svaki vojnik IDF-a morao proći. Jedna od tih specijaliziranih obuka jest Krav Maga sustav bliske borbe.

Krav Maga sustav bliske borbe
Krav Maga doslovno znači kontaktna borba, odnosno bliska borba a ono sto je nekoć bila borbena disciplina rezervirana isključivo za pripadnike izraelske tajne službe MOSSAD-a, preko noći je postala temeljna borbena disciplina za sve pripadnike IDF-a. Izraelski vojnik sa završenih 20-100 sati obuke KM-a (sukladno potrebama pojedine postrojbe) je postao spreman odgovoriti na 95% izazova iz okoline u kojoj je obnašao svoje sigurnosno-policijske zadaće.

To je izravno djelovalo na broj smrtnih stradavanja u području djelovanja. Iako hladno oružje, odnosno nož i slična improvizirana sredstva nalik nožu su ostali omiljeno oružje u rukama terorista, stradavanje izraelskih vojnika od istih je uvelike smanjeno a uporabom KM tehnika prilikom uporabe sredstava prisile, smanjeno je i smrtno stradavanje palestinske lokalne populacije.

Svjedoci smo velikih povijesnih zbivanja koja se trenutno odvijaju u svijetu. Samo one oružane snage koje budu držale korak s vremenom i trendovima te se stalno usavršavale, mogu očekivati da će se uspješno nositi s izazovima vremena. A upravo je to ono sto čini KM sustav; skup naučenih lekcija koje su plaćene krvlju mnogih vojnika IDF-a kako bi se do njih došlo, implementiralo i uspješno se nosilo s izazovima budućnosti.

Ne tako davno je jedan od visoko pozicioniranih čelnika terorističke skupine IS-a izjavio kako se njihova organizacija ne boji niti jedne zapadne vojske jer su neiskusni u borbama urbanog okružja, osim IDF-a za koje je izjavio da im predstavljaju jedinu pravu prijetnju s obzirom na iskustvo i razinu obučenosti u takvom tipu borbenog djelovanja.

Vojnik IDF-a danas izgleda samopouzdano, sigurno te naoko opušteno na ulicama Izraela a upravo je to ključ uspjeha i odgovara na pitanja o uspješnoj uporabi vojnih postrojbi u sigurnosno-policijskim dužnostima.