Krav Maga za vojsku

Kao Krav Maga instruktora u vojsci često su me pitali:

  • Zašto bi netko tko ima pušku trebao znati udarati rukama i nogama?
  • Zašto bi netko tko radi u timu trebao znati obranu od napada?

Moj odgovor bilo bi dodatno pitanje:

 

  • Što ako ti se puška zaglavi dok ti trčeći prilazi napadač s nožem?
  • Kako Krav Maga pomaže fizičkom i mentalnom razvoju vojnika?

Uvod

Krav Maga je nastala u vojsci. Kad je proglašena država Izrael 1948. godine, osnivač Krav Maga, Imi Lichtenfeld bio je glavni instruktor za borbe prsa o prsa. Vrijeme prije rata proveo je razvijajući borbeni sustav, a tijekom Drugog svjetskog rata aktivno se borio protiv nacizma. Bio je trener u Haganah (židovskom otporu).

Imi je počeo razvijati Krav Maga u IDF-u 1948. godine, a vojnici je još uvijek uče. KM se razvila kako u vojnoj tako i u civilnoj populaciji. Zašto bi današnja vojska trebala KMG Krav Maga? Ne postiže li se danas sve na većoj udaljenosti, s puškama, raketama, tenkovima i zrakoplovima? Možda da, no postoji ipak nekoliko slučajeva kada je potrebno znati boriti se prsa o prsa.

Rješenja za više situacija

Prvo, analizirajmo koje alate današnji vojnik ima. Obično ima pušku i uz nju ponekad pištolj. Ponekad ima i (manje od smrtonosnog oružja) suzavac, tazer, palicu ili plastične metke, a sve to u skladu sa svojom jedinicom, ulogom i položajem. Najčešće vojnik ima samo pušku.

Kad se vojnik nađe u situaciji u kojoj se mora suočiti s napadačem, koje su mu mogućnosti? Pucati ili ne pucati! Riskira ubiti drugu osobu i potencijalno raniti / ubiti sam sebe. Možda će reći: rat je, ili on ili ja. Da, u nekim slučajevima je tako. No, situacije u kojima se danas vojnik može pronaći često su složenije. Npr., čuvar ispred zgrade koju čuva da prosvjednici ne uđu, vojnik koji pretražuje kuću u kojoj je navodni terorist, ali pronalazi uplašenog člana obitelji koji nasrće na nj. U takvim situacijama nije moguće ubiti drugu osobu. Vojnik bez alata i bez puške ima vrlo malo opcija.

Borba prsa o prsa vodeće je rješenje koje daje Krav Maga za vojsku iz Krav Maga Global organizacije: daje ti alate da upravljaš nasilnim situacijama s uporabom manje nasilja, da se ne upuca drugu osobu, da vojnik bude spremniji riješiti složene zadatke. U slučaju s prosvjednicima, vojnik može preuzeti kontrolu nad osobom, položiti ju na zemlju i staviti joj lisičine. Od osobe koja ustrašena nasrće na tebe možeš se obraniti bez ozljeda i nanošenja veće štete nego što je potrebno.

Tradicija vs. moderno doba

Prije dva desetljeća započeo sam sa svojom vojnom službom. Učili smo da pucamo na velike udaljenosti i da hodamo na velike distance. Očekivala se najezda napadača pa smo pucali jedni na druge s velike udaljenosti. Danas moramo poznavati takve oružane sukobe, ali moramo biti spremni rješavati probleme koji nastaju u krizama ili za vrijeme mira, u našoj državi ili van njezinih granica. U nekih država, Narodna garda treba moći riješiti terorističke i invazijske probleme na nacionalnoj razini i pobrinuti se za nedužne građane. To su razni problemi i situacije koji se ne mogu učinkovito riješiti puškom. Ako se ne zna boriti prsa o prsa, vojnik je zapravo neučinkovit. Krav Maga (KMG) je razvijena u vojnim miljeima i koristi se svakodnevno gotovo 70 godina zato što je rezultat prakse, procjene, a onda dodatne prakse i dodatne procjene. To nije proizvod koji je stvorio teoretičar, sjedeći u uredu, nego vojnici poput nas. Služio sam i kao dio tima i kao vođa dok sam branio svoju državu, a znanje je uvijek pokazivalo razliku u iskustvu.

Puška kao oruđe za obranu

KMG (Krav Maga Global) uči kako koristiti pušku u obrani s bliske udaljenosti. Prečesto se na pušku gleda kao alat koji koristi napadač za pucanje. A što s napadom nožem? Kako onda koristiti pušku? Krav Maga nas uči kako iskoristiti pušku za blokiranje napada i istodobno udaranje napadača nogom. Tako se puška koristi za udaranje dok se napadača ne svlada ili dok ne dobijemo na vremenu / udaljenosti kako bismo osposobili opet oružje.

Integrirani trening

Krav Maga za vojsku i profesionalce integrira pucanje i borbu. Često su to dvije vrste instruktora koje imaju različite ciljeve, stavove i pokrete. KMG spaja metode pucanja s metodama borbe kako bi dobili kompletnog vojnika. Do toga se dolazi drilovima i scenarijima sa sigurnom, no izazovnom metodologijom.

Jedno je sposoban vojnik koji rješava problem, a drugo je vojnik koji ima dovoljno samopouzdanja da rješava i složenije probleme. Znanje omogućuje samopouzdanje. U to sam se uvjerio trenirajući različite vojne jedinice u državi i izvan nje. Vojnik koji je više utreniran zna da može riješiti situaciju. Samopouzdanje mu pomaže da bude opušteniji i manje vjerojatno da trzne i opali pucanj.
Znam da bih se osjećao kao da sam gol kad ne bih znao borbu prsa o prsa.

Mentalna čvrstoća

Tkogod je iskusio Krav Maga borbu, zna da je intenzivna, zastrašujuća i učinkovita. Spoj ,,intenzivnog i zastrašujućeg” izlaže te izvan tvoje komforne zone, a to je poprilično stresna situacija. Ole B pisao je u svom blogu, Krav Maga pokazuje svoju učinkovitost jer u situaciji koja predstavlja ugroženost, snižava stres i omogućuje ti opuštenost. Mentalna čvrstoća u vojnika jača se tom izloženošću stresu i poznavanjem rješenja. Ima snažan sinergijski učinak na osnaživanju vojnika, ne samo u borbi, već i u drugim aspektima posla.

Za mentalnu kondiciju, dobro je pročitati Oleov blog. Ole je moj kolega iz norveške vojske i dosta je istraživao ovu temu.

Kondicijska priprema

Za vojnika je bitno da je snažan fizički. Snažno tijelo može odraditi mnogo fizičkih zadataka, a puno se bolje nosi i sa stresom. Odlično je trenirati na tradicionalan način (s utezima, trčeći), no vrijeme možeš još bolje iskoristiti. Combat Conditioning ili Military Physical Preparedness (MPP) odličan je način za stjecanje snage dok treniraš Krav Maga. U jednoj jedinici vremena, profitiraš na dva polja.

Pročitaj blog kolege iz Global tima, Tommyja Bloma, o fizičkoj pripremi za borbu.

Krav Maga za vojsku ili za sve?

Kad želimo stvoriti najboljeg mogućeg vojnika, trebamo imati u vidu koju vrstu vojnika treniramo. Sretnici smo kad treniramo sa specijalnim jedinicama. To su najbolje utrenirani vojnici poznati po svojoj mentalnoj čvrstoći, fizičkoj sposobnosti i snalaženju u specifičnim zadacima koji su pred njima. Obično su ograničene strategije koje možeš koristiti u borbi prsa o prsa. Potrebno je znati samo nekoliko rješenja koja se mogu iskoristiti u većini slučajeva.

Trening u nacionalnoj gardi druga je priča. To mogu biti i civili koji služe vojsku samo jedan tjedan svake godine, kao što je to primjer u Norveškoj, Danskoj i Švedskoj, a te garde imaju vrlo različite zadatke. Ponekad trebaju nepomično stajati nekoliko sati u komadu. Većini ljudi teško je držati mentalni fokus toliko dugo, a teško je postići učinkovitu obranu ako nisi svjestan svoje okoline.

Sustav borbe prsa o prsa trebao bi pokriti potrebe različitih jedinica i operacija. Današnje vojne jedinice stvaraju vlastite sustave, često s temeljima na znanju jednog časnika i ponekad na znanju natjecatelja u sportu ili ringu. Danas su popularna rješenja iz MMA borbi, ali često im promakne šira slika. Borba u MMA stilu je dobra, ali ne želimo poticati vojnike da se bore na podu. Sigurno je i čak zabavno u ringu, ali kad se bori vojnik sa svom opremom na sebi, teže je mobilan, ima tešku opremu, a ne smijemo zaboraviti problematičnu situaciju s više napadača. Ukratko, vrlo je opasno situacija kad svjesno ulazimo u to.
Još je jedno popularno rješenje uzeti nešto što funkcionira u posebnih operativaca i stvoriti sustav za koji očekuješ da će funkcionirati svima. Ne bi trebali ignorirati činjenicu da specijalni vojnici ne funkcioniraju na isti način kao i obični vojnici.
Vrlo je opasna pogreška zanemarivati nevjerojatne razlike u sposobnostima prema veličini, spolu i prethodnom bavljenju sportom kad se bira sustav borbe prsa o prsa.

KM za vojsku je najbolji izbor

Izabrani sustav treba biti kompletan i razumljiv kako bi obuhvatio probleme, rješenja i zadatke koji se trebaju izvesti. Vojna policija (Military Police, MP) treba se baviti specifičnim policijskim temama, a vojna neposredna zaštita (Military Close Protection) treba obraditi temu o zaštiti druge osobe. Stacionarne službe straže, potrage i spašavanja, specijalne jedinice trebaju naučiti specifične situacije i alate koji su usklađeni s njihovim potrebama. Sustav treba biti dobro isplaniran, integriran i logičan, a poseban naglasak treba biti na prirodnim reakcijama kako bi funkcionirala obrana pod stresom.

 Krav Maga za vojsku nastala je u vojnim jedinicama koje se aktivno koriste u svim jedinicama, običnim i specijalnim. To su vojne jedinice u kojima služe muškarci i žene pa mora funkcionirati svima. Ako izaberete Krav Maga iz KMG organizacije kao sustav borbe, onda imate sustav koji je desetljećima prolazio kroz realne svakodnevne situacije.

Trenirajte Krav Maga!

Autor: Rune Lind, Krav Maga