Zašto je Krav Maga više od samoobrane?

Kada uputite pitanje ženama jesu li ikada osjetile strah od mogućeg napada u svojoj okolini, 9 od 10 žena će odgovoriti pozitivno. Čak 35 posto žena u svijetu doživjelo je fizičko ili seksualno nasilje.

U Hrvatskoj se svakih 15min izvrši fizički napad na ženu, a puno više napada ostaje neprijavljeno. Generalno gledano, žene se češće susreću s neugodnim situacijama, češće su u strahu od agresivnosti partnera ili se osjećaju manje snažne za uzvraćanje udarca u takvoj situaciji. Također, gledano na osobnoj razini, ukoliko upitate žene što im se na njihovom tijelu ne sviđa, same će za sebe pronaći puno odgovora, dok će pri navođenju svojih prednosti ipak malo zastati.

Žene se susreću s izazovima opasnosti u odnosu na druge, ali i suočavanjem sa vlastitim borbama. Iz tog razloga mnoge se odluče isprobati Krav Maga trening samoobrane jer Krav Maga donosi više od samoobrane. Razvoj vlastitoga “ja” u treningu dodiruje problematiku samopouzdanja, fizičkog napretka i mentalne spremnosti, a evo koje nam benefite trening donosi:

Benefiti fizičkog aspekta treninga

Rekreacija i aktivnost tijela pozitivno utječe na zdravstveno stanje, održava hormonalni balans i utječe na psihofizički sklad u tijelu. Nije rijetkost da nam žene nakon nekoliko mjeseci treninga jave da su ostvarile bolje rezultate na sistematskom pregledu jer se bave zdravim i aktivnim životom, te da im je tijelo skladno i funkcionalnije. Mnoge žene se nikada nisu ozbiljnije bavile nekom aktivnošću, a kroz Krav Magu su pronašle raznolikost i izazove koji im drže motivaciju.

Treninzi slijede kineziološke metode razvoja za tijelo, utječu na podizanje kondicijske spremnosti, te jačanja mišićne eksplozivnosti i snage. Žene su često slabije u odnosu na napadača. Iako tehnike Krav Mage daju metode obrane protiv jačeg napadača, velika je razlika hoću li uzvratiti snažan ili slabiji udarac. Fizička snaga i kondicija potrebna je i u svakodnevici, ne samo u udarcima, kako bi smanjili osjećaj umora i tromosti tokom dana.

Specifične metode zadataka kroz trening, čak i pri izvođenju tehnika samoobrane, podižu motorički i koordinacijski sustav tijela. To znači da smanjujemo mogućnosti ozljeda u svakodnevnim zadatcima i povećavamo balans, činimo svoj motorički sustav spremnijim i postižemo koordiniranije radnje tijela.

Vrijednost Krav Maga treninga je i postizanje osobnih fizičkih rezultata. Iskustvo polaznica često nam govori kako su svoje rezultate postigle vrlo brzo nakon početka treninga, od nemogućnosti izvedbe jednog “skleka” ili držanja plank pozicije par sekundi,do držanja preko minute. To su nekome možda mali rezultati, ali na osobnoj razini su ogromni. Velik je uspjeh biti brža, agilnija, eksplozivnija, jača ili izdržljivija. Nakon što uočimo takav napredak vlastitog tijela neizbježan je i učinak na mentalno zadovoljstvo.

Smanjenje masnog tkiva i oblikovanje tijela također je bitna stavka koja “muči” žene, a kroz treninge postižu sjajne rezultate. Trening sadrži vježbe za “kritične točke” tijela, te upornim i redovitim treningom polaznice postižu zadivljujuće promjene koje su motivacija i njima i drugima da uz korisnu i potrebnu samoobranu, postignu dodatni poželjni cilj.

Benefiti mentalnog aspekta

Trening podiže fokus i koncentraciju: to su vrijednosti koje svakako prepoznajemo u svakodnevnom radu kroz posao, organizaciju ili privatni život. Fokusiranje na cilj i sposobnost zadržavanja koncentracije uz različite “ometače” izvrsni su za razvoj mentalne funkcionalnosti kako djece tako i odraslih.

anti-stress efekt: trening ima bitnu ulogu u relaksiranju tijela nakon stresnog dana. Žene često komentiraju kako je tih cca. sat vremena trenutak “samo za njih”. Trening je mjesto gdje uz dobru ekipu i zabavu ispucavamo sve frustracije, sav dnevni stres, a pri tome radimo na vlastitom razvoju učeći kako se sa tim izazovima stresa uspješno nositi.

razvoj odlučnosti i oslobađanje straha: žene se češće susreću s dominantnijim napadačima. Kad je riječ o napadu bitno je prepoznati opasnost i zadržati odlučnost u samoobrani. Jednostavnim rječnikom: ne odustati. Trening razvija mentalnu determinaciju tako da,čak i kad osjetimo nelagodu ili bol,naše tijelo ostane spremno boriti se i truditi. Veliki učinak ima na to i rješavanje straha. Strah je prepreka koja nam brani reagirati odlučno i racionalno, a kroz trening imamo cilj umanjiti strah i povećati spremnost.

samopouzdanje: Žene su često meta fizičkog kritiziranja, ili kritiziranja njihove sposobnosti u poslu, u okolini i sl… kritike i nametanje obrasca ponašanja proizvode nesigurnost u vlastitom poimanju samih sebe. Krav Maga mijenja ovo stanje uma i uči žene prihvatiti same sebe, svoje sposobnosti i unaprijediti kvalitetu koju već imaju. Žene prepoznaju da su sposobne obraniti se, da su sposobne udariti (ponekad čak i jače od muškaraca), da su sposobne promaknuti granice svojeg tijela i postići još veću mentalnu snagu. Razvoj samopouzdanja usko je vezan uz postizanje vlastitih ciljeva, a gledati preobrazbu svake polaznice nakon što shvati da je sve moguće predstavlja veliku čast i ponos kod nas instruktora.

Vidimo da trening utječe na naše stanje kroz mnoge životne aspekte. Vjerujem da će svaka žena prepoznati i uočiti vlastiti najveći benefit koji joj trening donosi. Potrebno je samo napraviti prvi korak i doći na probni trening.

Autorica: Irena Hranjec,
instruktorica Krav Maga centar Zagreb